lelkeszi szerep

ma ezen toprengek, hogy a regi lelkeszi minta mennyire leirt egy bizonyos tarsadalmat, es mennyire beteg.

egy baratom falusi lelkesz lett egyetemi lelkeszbol angliaban. iszonyuan szenved attol, hogy kimegy a haza ajtajan es mindenki lelkeszkent kezeli. marmint egy idozarvanykent. elvarasok, ranyomnak - sot rank nyomnak egy szerepet, amit mar senki nem el, a tarsadalom sem ilyen, de a pap, na az azert csak viselkedjen ugy, mintha meg mindig 1870 lenne. persze ok hazamennek utana es elik a 21 szazadi eletuket, na de a pap, na az!!!

sorban latom a kollegaimat es barataimat bedaralodni ebbe a kettos elvaras husdaraloba. megtanuljuk a teologian, hogy lelkigondozas, meg hatarok tartasa, meg minden, de kozben a valosag az, hogy legyunk 0-24-ben elerhetoek, sot eljunk a hatalmunkkal, az ejszaka kozepen szerezzunk szallast a bajba kerult idegennek az orszagunkban, mert az egyhaznak nyilvan van erre kapacitasa.(not)

nem lehet mindent. nem tudok egyszerre lelkigondozoja es baratja is lenni valakinek. nem tudok egyszerre a kozepkori minta szerinti lelkesz es 21 szazadi lelkesz is lenni.

en dontottem. eljottem Magyarorszagrol, de beledoglok, mikor latom a tehetseges, karizmatikus, kreativ volt barataimat es kollegaimat felorlodni egy nemletezo tarsadalom elvarasai kozt. hogy mar evek ota nem ir verset, nem ir zenet, nem volt koncerten, nem mer onmaga lenni az utcan, nem vigyaz magara, elhizott, magara zarta az eletet, vagy depresszioba merult. 

es ez meg mennyivel nehezebb egy faluban, ahol mindenki, aki a baratja lehetne, a gyulekezete is. koltozzon el? ott a parokia a falu kellos kozepen... lehet, hogy be kellene vezetni, hogy a szomszados gyulekezetek lelkeszei parokiat cserelnek, hogy lehessenek barataik ott ahol elnek. 

jippi, feltalaltam a spanyolviaszt. na megyek, megreformalom az anglikan egyhazat is :D ugyis epp aktualis igy 500. evfordulo, meg minden tajan.